Vandringsleder och strövområden

Kontaktinformation

Bildnings- och omsorgsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Människor vid Roslagsleden
Roslagsleden är en vandringsled som sträcker sig från Danderyd till Grisslehamn och passerar genom Sollentuna, Täby, Vallentuna, Österåker och Norrtälje. Här i Danderyd finns även vår alldeles egen kulturstig.

Roslagsleden

Roslagsleden är en del av en Europavandringsleden E6 som sträcker sig från Turkiet till Kilpisjärvi i norra Finland via Sverige. Leden, som går längs vindlande skogsstigar och krokiga grusvägar genom vacker och delvis orörd roslagsnatur, är totalt 190 kilometer lång.

Leden är markerad med orangemålade band runt träd. På några ställen finns pilar som visar vägen och avstånden. Vid varje etappstart och -slut finns en informationstavla. 

Roslagsleden erbjuder totalt 19 mils vandring i runrik forminnesbygd, genom orörda skogar med klara sjöar, i levande landsbygd, på historiska platser, i skyddad natur och längs en kust som bjuder på klippor, klappersten och sand vid ett oändligt vackert hav.

Leden är uppdelad i olika etapper. Här är ett förslag på en första etapp som går mellan Danderyd och Karby gård i Täby. Etappen är på totalt 15 kilometer.

Gå till Karby gård

Starten går invid korsningen mellan Edsbergsvägen och Enebybergsvägen i Danderyd. Du ansluter enkelt till Roslagsleden från Mörby centrum, genom att gå från tunnelbanestationen ner till starten vid Rinkebyskogen. Från starten intill Danderyds kyrka, med anor från 1400-talet, går Roslagsleden genom Rinkebyskogen fram till Rösjön. Vid Rösjöbadet finns åretruntöppen camping med stugor, servering, dusch med mera.

Därefter följer en ganska lätt vandring genom Rösjöns friluftsområde. Från Edsvikens norra ände upp till Hagby gård i Täby, går Roslagsleden längs med en av de gamla vikingavägarna. Runt Hagby gård finns bland annat gravfält från järnåldern och runstenar från 1000-talet.

Efter Hagby gård följer en vacker vandring längs Vallentunasjöns södra strand. Vid slutmålet för etappen, Karby gård, finns ett konstcentrum med bland annat konsthantverksbod. Karby gård har bussförbindelse och gångavstånd till Roslagsbanan.

Mer information om Roslagsleden

Roslagsleden och motionsspåren i kommunen är i huvudsak till för löpare och de som promenerar. Cyklister hänvisas till det blåa mountainbike-spår som finns i Altorpsskogen.

Svenska turistföreningen om Roslagsleden

Informationsfilm om Roslagsleden (5 min)

Informationsfilm om Roslagsleden (40 sek)

Nora-Ekeby kulturstig

Nora-Ekeby kulturstig är en 6 kilometer lång arkeologisk och kulturhistorisk vandring. På promenad eller cykel passerar du platser som är knutna till Danderyds arkeologi och kulturhistoria. Du lär dig mer om runristningar, gravfält, gårdar, kyrkan, byggnader, personer och händelser. Det är också en resa genom de stora förändringar som skett i området sedan sekelskiftet.

Kulturstigen är ett samarbete mellan Danderyds kommun och Danderyds hembygdsförening.

Guide till Nora-Ekeby kulturstig

Karta