Israpporter

Kontaktinformation

Bildnings- och omsorgsförvaltningen

Om du har frågor eller synpunkter:

Kontakta oss

Box 66, 182 05 Djursholm

Nu är skridskosäsongen över på grund av det varma vädret. Vi avråder från att vistas på de isar som finns kvar.

Så fort isarna lägger sig lämnar vi rapporter om isarnas tjocklek och om var det finns plogade banor. Tänk på att all vistelse på isen sker på egen risk och under eget ansvar. Detta gäller även på de plogade banorna.

Aktuellt just nu

2019-02-27 Varning för svag is

Räddningstjänsten avråder allmänheten att ge sig ut på isarna i Stockholms län eftersom flera drunkningstillbud inträffat.

Ekebysjön och Ösbysjön

2019-02-28: Stängt för säsongen 

Edsviken

2019-02-28: På grund av det varma vädret och dagsmeja är isarna förrädiska och farliga. Vi avråder från att vistas på isarna.

Mer information samt en aktuell karta över isläget på Edsviken

Stora Värtan

2019-02-28: Stängt för säsongen.

Säker på isen

Isens tjocklek och utseende

Innan du funderar på att ge dig ut på isarna rekommenderar vi att du verkligen kontrollerar att de håller. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att den ska hålla att vistas på. Isen bör vara genomskinlig och hård, ju mörkare is desto bättre. Man kan känna sig trygg på is som är minst 20 centimeter även om det blir något varmare i luften.

Kontrollera

Det är lätt att lura sig på hur man uppfattar hur isen, därför är det viktigt att man kontrollerar istjockleken innan man ger sig ut. Var uppmärksam på skiftningar i isens utseende. Isen är inte statisk. Den förändras ständigt och det kan gå mycket snabbt. Vid tryckförändringar kan en råk bildas på någon timme.

Ha med dig dubbar och sällskap

Se till att alltid vara utrustad med isdubbar, ispik, flythjälp, mobiltelefon i vattentätt fodral och räddningslina. Sällskap, kunskap och redskap är viktigt att tänka på vid vistelse på sjöisar.

Israpporter andra kommuner

Israpport Täby

Israpport Solna

Israpport Sollentuna

Israpport Vallentunasjön

Stockholms brandförsvar om issäkerhet