Mötesplatser och språkträning

Kontaktinformation

Socialkontoret

Box 28, 182 11 Danderyd

Du kan även ringa till Danderyds kommuns huvudnummer: 08-568 910 00.

Socialkontorets reception

Golfvägen 4B, plan 5.

Öppettid: måndag-fredag 8-15.30
Lunchstängt 12-13.

Välkomstcenter för nyanlända i biblioteket Mörby centrum

Här får du som är nyanländ i Danderyd stöd och vägledning i allmänna frågor av volontärer från civilsamhället i Danderyd.

Öppettider välkomstcenter

Tisdagar 13-15, onsdagar 17-19, torsdagar 10-12 och fredagar 13-15. Drop-in.

Välkomstcentret är ett samarbete mellan kommunen, Danderyds församling, En utsträckt hand, Alla Tillsammans i Danderyd och Borgenkyrkan.  Fler föreningar och volontärer är välkomna att ansluta sig. Välkomstcentret erbjuder även en möjlighet för föreningar som vill engagera sig för integrationen att bjuda in personer som är nya i kommunen till sina verksamheter och aktiviteter.

Välkomstcenter i Danderyd

Träffa nya vänner i Danderyd

Vi matchar nya och etablerade Danderydsbor som träffas två och två eller tillsammans med sina barn. Man träffas en gång i cirka 1 timme för att t ex fika eller gå en promenad i grannskapet. Mötet är en chans för båda att utbyta erfarenheter och lära sig något nytt.

Såhär går det till:

1. Anmälan. Registrera dig på www.kompisbyran.se/danderyd
Du väljer om du vill anmäla dig själv eller tillsammans med dina barn. Du kan även få hjälp att anmäla dig i Välkomstcenter för nyanlända på plan 5 i Mörby centrum (i biblioteket).


2. Matchning. Vi hittar en person eller en annan barnfamilj att matcha dig med. När vi hittat en matchning kontaktar vi dig.


3. Mötet. Ni träffas i Danderyd och fikar, går en promenad eller hittar på en aktivitet tillsammans med barnen.


Om ni tycker det är kul får ni gärna fortsätta ses efter det första mötet, eller så kan du anmäla dig igen för att få en ny matchning.

Om Kompisbyrån Danderyd

Kompisbyrån Danderyd drivs av Danderyds kommun och de ideella organisationerna Kompisbyrån och Alla Tillsammans i Danderyd. Tillsammans vill vi öka gemenskapen mellan nya och etablerade Danderydsbor genom enkla och roliga möten.

Kontakt


www.kompisbyran.se/danderyd

Träna svenska på Danderyds bibliotek

Tisdagar 14.30 i Biblioteket i Mörby Centrum plan 5.
Mötesplats för dig som vill träna din svenska och få hjälp med svenskläxan. Drop-in för både dig som har bott i Sverige länge eller nyligen flyttat hit. Arrangeras av Danderyds Församling.

Prata svenska – kafé i Enebykyrkan

Torsdagar 12.00-14.30 i Enebykyrkan, Eneby Torg.
Drop-in för att öva din svenska, umgås och lär känna nya vänner. Här kan du även få hjälp med dina svenskaläxor. Arrangeras av Danderyds Församling.

Danderyds Församlings aktiviteter

Öppna förskolan

Det finns fyra öppna förskolor i Danderyd. Dessa är jättebra mötesplatser för dig som är föräldraledig och barnen.

Öppna förskolan

Drop-in fotboll för integration

Drop-in fotboll för alla som bor i Danderyd och är över 18 år. Plats och tid är Mörbyhallen, Vendevägen 94, lördagar kl. 18:00 - 20:00. Arrangörer är Danderyds Kommun i samarbete med IFK Stocksund och Alla Tillsammans i Danderyd med stöd från Stockholmsidrotten.

Fotbollsträningen är gratis och ingen föranmälan krävs.

Förhoppningen är att det ska vara en bra mix av nyanlända och etablerade kommuninvånare. Tanken är att fotbollsplanen blir en mötesplats för fotbollsintresserade – där möjligheten att knyta nya kontakter öppnas för alla deltagare.

IFK Stocksund

Gå med i Facebookgruppen:

Alla tillsammans i Danderyd

Löpgrupp för kvinnor

Här träffas både etablerade och nyanlända kvinnor på ett avslappnat och välkomnande sätt, samtidigt som det ger både frisk luft och möjlighet till motion.
Mötesplatsen är 18.45 vid Eneby torg utanför Marions hårsalong, måndagar udda veckor.
Gruppen joggar eller promenera 2,5 eller 5 km. Om du vill finns även möjlighet att hänga på en större löpgrupp som kör olika löpövningar, intervaller och styrka.

Gå med i FB-gruppen SSE Welcome!/Sole Sisters så får du all information du behöver för att delta.

SSE Wecome

Kommunens kultur- och fritidsutbud

Kommunen har ett stort kultur- och fritidsutbud där alla kommuninvånare är välkomna och kan träffas utifrån gemensamma intressen. Se Upplev och göra i Danderyd för mer information:

Uppleva och göra                     

Invitationsdepartementet

Invitationsdepartementet finns för att sammanföra människor som vill bli bättre på svenska med människor som pratar flytande svenska, över en hemlagad middag.

Manual för middagsambassadörer

Anmäl dig här om du vill bjuda eller gå på middag:

Anmälan för middag

Welcome!   

Ladda ner appen som gör det lättare för nyanlända och lokalbor att få kontakt genom att chatta och mötas. Welcome! finns på fyra språk: Arabiska, Persiska, Svenska och Engelska. Chattar kan direktöversättas mellan språken. Du kan filtrera flödena så att du kopplas med människor som bor i ditt närområde.

Ladda ner appen Welcome