Frågor och svar om matavfall

Här kan du läsa vanliga frågor och svar om sortering av matavfall i Danderyd. Kontakt:

Jag bor i villa, innebär sorteringen att jag måste ha ett till kärl för matavfall?

Om du vill sortera matavfall till biogas så måste du ha ett till kärl. Kärlet för matavfall rymmer 140 liter och har måtten 48 cm brett, 54,3 cm djupt och 107 cm högt. Kärlet är ventilerat och har därför hål på sidorna. Det gör att fukt från matavfallet kan avdunsta och matavfallet torka vilket minskar risken för lukt. Det kostar inget extra att få ett matavfallskärl.

Jag bor i lägenhet, hur kan jag börja matavfallsortera?

Om du bor i lägenhet och vill börja sortera matavfall prata med din förening eller hyresvärd.

Varför ska vi samla in matavfall? Räcker det inte med en vanlig kompost?

Det är bra att kompostera men genom att samla in matavfall kan vi ta tillvara på både energin och näringsämnena i matavfallet. Matavfallet blir till biogas som vi kan driva fordon med och biogödsel som vi kan gödsla åkrar med. På så sätt sluter vi kretsloppet för maten. Du som vill börja sortera matavfall till biogas kan gärna kompostera ditt trädgårdsavfall.

Om jag har en kompost idag, får jag fortsätta ha den?

Ja, du kan fortsätta använda din kompost och kan kryssa i det på valblanketten du får hemskickad. Dock är det viktigt att du anmält din kompost till kommunen. Annars får du abonnemang osorterat. Anmälan gör du via vårt e-formulär.

Vill du börja kompostera? Då ska du ringa eller maila vår kundtjänst och kan inte göra ditt val via blanketten. Detta är för att du måste ha din kompost anmäld hos miljö- och stadsbyggnadskontoret. Innan vi registrerar abonnemang hemkompost och restavfall vill vi vara säkra på att din kompost är anmäld.

Tänk på att hemkomposten ska vara sluten med fyra väggar, botten och lock så att den hindrar att möss och fåglar hittar föda. Det hindrar också sniglar att föröka sig. För att den ska fungera året runt måste den vara isolerad. På hemsidan kan du läsa mer om hur du sköter din kompost.

Vad finns det för olika abonnemang att välja mellan?

Om du bor i enfamiljshus kan du välja mellan tre olika abonnemang och tre olika hämtningsfrekvenser. Abonnemang restavfall och matavfall, abonnemang hemkompost och restavfall och abonnemang osorterat restavfall. Hämtningsfrekvenserna du kan välja mellan är 26 ggr/år – hämtning varannan vecka året om, 39 ggr/år – hämtning varannan vecka med extra veckohämtning på sommaren mellan v. 16-39 och 52 ggr/år – hämtning varje vecka året om.

Om jag inte vill eller har möjlighet att varken sortera mitt matavfall eller kompostera själv, vad händer då?

Du kan alltid välja att inte sortera ut ditt matavfall. Abonnemang osorterat restavfall är det abonnemang som de flesta har idag och kommer att finnas kvar. Du kan när som helst byta till osorterat abonnemang om du inte trivs med att sortera ut matavfall.

Måste jag sortera mitt matavfall?

Nej, det är frivilligt att sortera matavfall. Men kommunen ser gärna att så många som möjligt sorterar eftersom matavfall är en resurs som vi bör ta tillvara på. Den miljöstyrande taxan är också till för att motivera dig att välja att sortera matavfall.

Vad får jag slänga i påsen för matavfall?

Alla sorts matrester, både tillagade och råa, fiskben och fiskrens, benrester (inte större än kotlettben), teblad, tepåsar, kaffesump och kaffefilter, popcorn, godis och choklad, skal och rester från frukt och grönsaker, snittblommor och hushållspapper.

Vad får jag inte slänga i påsen för matavfall?

Tuggummi, tobak, fimpar och snus, glass- och ätpinnar, krukväxter med jord, dammsugarpåsar, blöjor, bindor och tamponger, kattsand, hundbajs eller strö från djurbur, textil, plast, metall eller glas, färgade servetter, trädgårdsavfall eller grillkol.

Hur får jag nya påsar?

En gång om året levererar vi en årsförbrukning av påsar till dig som bor i villa och radhus. Du behöver inte köpa eller beställa några egna påsar. Om du får slut på dina påsar innan nästa årsleverans kommer så är du välkommen att hämta fler papperspåsar i Information Danderyd, Mörby Centrum.

Om du bor i lägenhet och får slut med papperspåsar prata din förening eller hyresvärd så kan de hjälpa dig.

Om jag sorterar ut matavfall och förpackningar, vad blir det då kvar till det grå kärlet?

Det avfall som blir över när du sorterat bort matavfall, tidningar, förpackningar och farligt avfall är till exempel kuvert, cd-skivor, bindor, tamponger, blöjor, diskborste, disksvamp.

Kan jag använda andra påsar än de bruna papperspåsar jag fått av kommunen?

Nej, du kan inte använda några andra påsar än de bruna papperspåsar som levereras av kommunen. Biogas produceras genom rötning av matavfallet. Denna behandlingsmetod är inte anpassad för andra påsar utan de kan skapa problem i processen. Dessutom består t ex påsar av majsstärkelse även av plast. Den så kallade rötresten läggs på åkrarna och där vill vi inte ha in plast.