Matavfall

Kontaktinformation

Kundtjänst för avfall

Telefon: 08-519 333 00 

Sortera dina matrester
Sortera ut dina matrester och gör stor miljönytta. Det är enkelt och kostar inget extra. Du får istället lägre avgift och matavfallet blir biogas och biogödsel!

Mer än hälften av alla hushåll i Danderyd sorterar sitt matavfall idag. Var med du också så kan vi tillsammans bidra till en bättre miljö. När du väljer att sortera ditt matavfall får du en lägre grundavgift  och en lägre viktavgift för din avfallshämtning jämfört med om du inte sorterar.

 

Hemkompostera matavfall

Film om matavfall

Vill du veta vad som händer med ditt insamlade matavfall. Titta och lyssna gärna på filmen som visar vad som händer när sopbilen hämtat ditt avfall.

 

Hur går det till att sortera?

Att sortera matavfall är enkelt! Det handlar bara om att matresterna läggs i en annan påse och ett annat kärl än restavfallet. Kommunen tillhandahåller den utrustning du behöver för att komma igång utan extra kostnad.

Sorteringsguide – svensk version

Sorteringsguide – engelsk version


matavfall

Varför har vi papperspåsar i Danderyd?

Papperspåsen är väl beprövad och används i 79 procent av de kommuner i Sverige som har matavfallsinsamling. Analyser visar även att det är mindre felsortering när papperspåsar används. Papperspåsen är dessutom tillverkad av förnyelsebara material vilket är bättre för miljön till skillnad från plast- eller majsstärkelsepåsar.

Matavfallet från Danderyd går till produktion av biogas och biogödsel. Det ger den största miljönyttan då man tar tillvara både energi och näringsämnen i matavfallet. Till denna metod passar papperspåsar bäst eftersom att påsen kan följa med i hela processen. Därför är det viktigt att inga andra påsar än de som kommunen delar ut används.

Tipsa din fastighetsvärd om matavfallsinsamling!

 

Bor du i lägenhet eller jobbar i en närlingslivsverksamhet i Danderyd och vill ta till vara det som blir kvar efter din mat? Tipsa din fastighetsvärd eller styrelsen i din bostadsrättsförening om fördelarna med matavfallsinsamling.

Vanliga frågor och svar om matavfall

Jag bor i villa, innebär sorteringen att jag måste ha ett till kärl för matavfall?

Om du vill sortera matavfall till biogas så måste du ha ett till kärl. Kärlet för matavfall rymmer 140 liter och har måtten 48 cm brett, 54,3 cm djupt och 107 cm högt. Kärlet är ventilerat och har därför hål på sidorna. Det gör att fukt från matavfallet kan avdunsta och matavfallet torka vilket minskar risken för lukt. Det kostar inget extra att få ett matavfallskärl.

Jag bor i lägenhet, hur kan jag börja matavfallsortera?

Om du bor i lägenhet och vill börja sortera matavfall prata med din förening eller hyresvärd.

Varför ska vi samla in matavfall? Räcker det inte med en vanlig kompost?

Det är bra att kompostera men genom att samla in matavfall kan vi ta tillvara på både energin och näringsämnena i matavfallet. Matavfallet blir till biogas som vi kan driva fordon med och biogödsel som vi kan gödsla åkrar med. På så sätt sluter vi kretsloppet för maten. Du som vill börja sortera matavfall till biogas kan gärna kompostera ditt trädgårdsavfall.

Om jag har en kompost idag, får jag fortsätta ha den?

Ja, du kan fortsätta använda din kompost och kan kryssa i det på valblanketten du får hemskickad. Dock är det viktigt att du anmält din kompost till kommunen. Annars får du abonnemang osorterat. Anmälan gör du via vårt e-formulär.

Vill du börja kompostera? Då ska du ringa eller maila vår kundtjänst och kan inte göra ditt val via blanketten. Detta är för att du måste ha din kompost anmäld hos miljö- och stadsbyggnadskontoret. Innan vi registrerar abonnemang hemkompost och restavfall vill vi vara säkra på att din kompost är anmäld.

Tänk på att hemkomposten ska vara sluten med fyra väggar, botten och lock så att den hindrar att möss och fåglar hittar föda. Det hindrar också sniglar att föröka sig. För att den ska fungera året runt måste den vara isolerad. På hemsidan kan du läsa mer om hur du sköter din kompost.

Vad finns det för olika abonnemang att välja mellan?

Om du bor i enfamiljshus kan du välja mellan tre olika abonnemang och tre olika hämtningsfrekvenser. Abonnemang restavfall och matavfall, abonnemang hemkompost och restavfall och abonnemang osorterat restavfall. Hämtningsfrekvenserna du kan välja mellan är 26 ggr/år – hämtning varannan vecka året om, 39 ggr/år – hämtning varannan vecka med extra veckohämtning på sommaren mellan v. 16-39 och 52 ggr/år – hämtning varje vecka året om.

Om jag inte vill eller har möjlighet att varken sortera mitt matavfall eller kompostera själv, vad händer då?

Du kan alltid välja att inte sortera ut ditt matavfall. Abonnemang osorterat restavfall är det abonnemang som de flesta har idag och kommer att finnas kvar. Du kan när som helst byta till osorterat abonnemang om du inte trivs med att sortera ut matavfall.

Måste jag sortera mitt matavfall?

Nej, det är frivilligt att sortera matavfall. Men kommunen ser gärna att så många som möjligt sorterar eftersom matavfall är en resurs som vi bör ta tillvara på. Den miljöstyrande taxan är också till för att motivera dig att välja att sortera matavfall.

Vad får jag slänga i påsen för matavfall?

Alla sorts matrester, både tillagade och råa, fiskben och fiskrens, benrester (inte större än kotlettben), teblad, tepåsar, kaffesump och kaffefilter, popcorn, godis och choklad, skal och rester från frukt och grönsaker, snittblommor och hushållspapper.

Vad får jag inte slänga i påsen för matavfall?

Tuggummi, tobak, fimpar och snus, glass- och ätpinnar, krukväxter med jord, dammsugarpåsar, blöjor, bindor och tamponger, kattsand, hundbajs eller strö från djurbur, textil, plast, metall eller glas, färgade servetter, trädgårdsavfall eller grillkol.

Hur får jag nya påsar?

Nya påsar till villor och radhus:
En gång om året delas en årsförbrukning ut till alla som sorterar sitt matavfall. En årsförbrukning innehåller 3 buntar påsar (240 stycken). Du som bor på väster sida om E18 får påsar i maj och du som bor på östra sidan får nya påsar i november. Du behöver därför inte beställa några nya påsar på egen hand. Om du behöver fler påsar innan nästa årsleverans är du välkommen till Information Danderyd i Mörby centrum.

Nya påsar till flerfamiljshus:
Om du bor i lägenheten och får slut med papperspåsar prata med din förening eller hyresvärd så kan de hjälpa dig. Bostadsrättsföreningar, hyresvärdar och övriga flerfamiljshus beställer papperspåsar via kommunens kundtjänst för avfall.

Nya påsar till verksamheter:
Verksamheter beställer papperspåsar via kommunens kundtjänst för avfall. 

Om jag sorterar ut matavfall och förpackningar, vad blir det då kvar till det grå kärlet?

Det avfall som blir över när du sorterat bort matavfall, tidningar, förpackningar och farligt avfall är till exempel kuvert, cd-skivor, bindor, tamponger, blöjor, diskborste, disksvamp.

Kan jag använda andra påsar än de bruna papperspåsar jag fått av kommunen?

Nej, du kan inte använda några andra påsar än de bruna papperspåsar som levereras av kommunen. Biogas produceras genom rötning av matavfallet. Denna behandlingsmetod är inte anpassad för andra påsar utan de kan skapa problem i processen. Dessutom består t ex påsar av majsstärkelse även av plast. Den så kallade rötresten läggs på åkrarna och där vill vi inte ha in plast.