Kläder och textilier

Kontaktinformation

Kundtjänst för avfall

Telefon: 08-519 333 00 

Upcycling
Användningen, och därmed produktionen, av textila produkter har ökat stort inom EU de senaste årtiondena med medföljande negativa konsekvenser för miljö och hälsa.

Tillverkningen av textilier resulterar ofta i negativ miljöpåverkan då stora mängder kemikalier och vatten används i produktionen. Detta kan påverka både de som arbetar i tillverkningen och användaren av produkten. Genom att textilier istället återanvänds eller återvinns sparas de resurser som annars skulle krävas vid nyproduktion.

Här finns insamlingsbehållare

Danderyds kommun samarbetar med Human Bridge. Deras behållare finns utplacerade på flera platser i kommunen. Det går bra att lämna både hela och trasiga kläder, handdukar, sängkläder och hushållstextiler. Förutom textilier kan du lämna hela skor, hattar, filtar, handväskor, bälten, accessoarer. Det som inte kan återanvändas kan de istället återvinna. 

Human Bridge har 13 behållare i kommunen:

 • Enebybergs Station ÅVS, Västra banvägen 5
 • Enebybergs IP ÅVS, Arholmavägen 33
 • Enebyängens handelsplats ÅVS, Sunnanängsvägen 2
 • Danderyds Golfklubb ÅVS, Edsbergsvägen 2
 • ICA Tornet Stocksund, Stockholmsvägen 43
 • Mörbygårdsvägen ÅVS, Parkering C, Golfvägen 2
 • Mörbylund 17
 • Slånbärsvägen 3
 • Stockholmsvägen/Vasavägen ÅVS, Stockholmsvägen 1
 • Sätraängsvägen 8
 • Sätraängsvägen P
 • Vendevägen 13, COOP Konsum
 • Vendevägen 96, ÅVS 

Visar Human bridge - klädinsamling
 

Human Bridge

Återbruk

Bara för att du har tröttnat på dina gamla gardiner betyder inte det att ingen annan vill ha det. Skänk eller sälj brukbara textilier och kläder.

Återvinningscentral

På SÖRABs återvinningscentraler finns det möjligheter att lämna kläder och textilier till både återvinning och återanvändning.

SÖRAB:s återvinningscentraler

Den mobila återvinningscentralen

Små mängder kläder och textilier går att lämna till den mobila återvinningscentralen. Den mobila återvinningscentralen stannar på flertalet platser i kommunen med jämna mellanrum.

Mobila återvinningscentralen

Fastighetsnära hämtning

Danderyds kommuns avfallsentreprenör kan även hämta kläder och textilier vid fastigheten mot en avgift. Nedan står det vilka tjänster som erbjuds till vilken bostadstyp. Om du vill beställa hämtning eller har frågor om detta så är du välkommen att kontakta kommunens kundtjänst för avfall. Telefonnummer och e-post hittar du under Kontaktinformation, högst upp på sidan.

Villor och radhus

Kläderna som samlas in går till återanvändning eller återvinning om du så önskar. Säckarna med textilier ska tydligt märkas så att det framgår att säckarna innehåller textilier. Om du önskar att textilierna materialåtervinns och inte återanvänds – markera säcken med ett tydligt kryss.

Flerbostadshus

Fastighetsinnehavare av flerbostadshus kan buda hämtning av utsorterade textilier. Utsorterade textilier ska förvaras i behållare för textilinsamling. Avgift utgår per hämtad behållare. Överfulla behållare och lösa säckar med textilier som får plats i avfallsbehållare för textilinsamling men som placerats utanför avfallsbehållare hämtas inte.

Näringslivsverksamhet

Kommunen hämtar inte kläder och textilier från verksamheter. Om sådant avfall behöver hämtas får verksamheten anlita valfri entreprenör för borttransport.