Israpporter

Så fort isarna lägger sig lämnar vi rapporter om isarnas tjocklek och om var det finns plogade banor. Tänk på att all vistelse på isen sker på egen risk och under eget ansvar. Detta gäller även på de plogade banorna.

Iaktta alltid största försiktighet på isen och se till att ha god kunskap, utrustning och sällskap när du ger dig ut!

Edsviken

2018-03-15

Danderydsvallens personal plogar två slingor, så fort det slutar att snö, norra och södra slingan plus enkelspår vid Borgensundet. I spåret är isen fortfarande ca 25 cm, utanför banan mellan 13-15 cm. Södra slingan är 4 km, norra slingan ca 9km.

OBS! Se upp för dubbelis vid skiftande väderlek och längsgående sprickor.

Isvarningskarta för Edsviken 2018-03-16

Stora Värtan

2018-03-15

Vårutbrottet smälte ner det mesta av snön, men inte allt, vilket gör skridskoåkning lite besvärligt på många delar av Värtan. Snöstörningarna syns dock bra om det inte kommer ny snö. Isen har lite apelsinyta. Kärnisen under den nedsmälta snön är inte under 10 cm vad vi har hittat. Den smälta snön är nu ca 5 cm och inte alltid fastfrusen i kärnisen under.

Och som alltid: Sällskap, kunskap och redskap!

Isvarningskarta för Stora Värtan 2018-03-15

Rapporterar gör Lars Björkman, Gunnar Drakenberg och Sven Ånnegård

Ekebysjön och Ösbysjön

2018-03-15  

Plogas med jämna mellanrum. Se upp för dubbelis vid skiftande väderlek. Istjocklek 20-25 cm

Ösbysjön VARNING: En vak finns nu för skolornas utbildning vid södra sidan vid bryggorna. En mindre vak finns också på norra sidan vid bryggorna.

Rösjön: Isens tjocklek mäts av Täby kommun: Israpport Täby

Säker på isen

Isens tjocklek och utseende
Innan du funderar på att ge dig ut på isarna rekommenderar vi att du verkligen kontrollerar att de håller. Isen bör vara minst tio centimeter tjock för att den ska hålla att vistas på. Isen bör vara genomskinlig och hård, ju mörkare is desto tunnare är den. Man kan känna sig trygg på is som är minst 20 centimeter även om det blir något varmare i luften.

Kontrollera
Det är lätt att lura sig på hur man uppfattar hur isen, därför är det viktigt att man kontrollerar istjockleken innan man ger sig ut. Var uppmärksam på skiftningar i isens utseende. Isen är inte statisk. Den förändras ständigt och det kan gå mycket snabbt. Vid tryckförändringar kan en råk bildas på någon timme.

Ha med dig dubbar och sällskap
Se till att alltid vara utrustad med isdubbar, ispik, flythjälp, mobiltelefon i vattentätt fodral och räddningslina. Sällskap, kunskap och redskap är viktigt att tänka på vid vistelse på sjöisar.

Israpporter andra kommuner

Israpport Täby

Israpport Solna

Israpport Sollentuna

Israpport Vallentunasjön

Stockholms brandförsvar om issäkerhet

Stäng

Kontakta informationsansvarig

Rubrik: Israpporter

Fält markerade med (*) är obligatoriska och måste fyllas i.